Klasa 4a SP była na wycieczce edukacyjnej o tematyce żywieniowej w sklepie Tesco. W trakcie zajęć mogliśmy odkryć nowe smaki, złamać szyfry etykiet i prześledzić proces produkcji od uprawy do potrawy. Zobaczyliśmy jak funkcjonuje sklep, dowiedzieliśmy się jakie korzyści daje różnicowanie diety w zależności od sezonów. Pani prowadząca zajęcia pokazała nam jak różnorodne mogą być zdrowe produkty, zachęciła nas do wybierania produktów pełnowartościowych. Nauczyliśmy się też prawidłowo czytać etykiety, poznaliśmy odświeżoną piramidę żywieniową oraz dowiedzieliśmy się jak prawidłowo przechowywać żywność. Prawdziwą atrakcją było samodzielne wykonanie drożdżówek. W klasie kontynuowaliśmy nasze zajęcia. Wspólnie wykonaliśmy zdrowe jogurty z owocami i bakaliami, w które zaopatrzył nas organizator. Dostaliśmy też teczkę z rzeczami do wykonania wielu ciekawych eksperymentów oraz zdrową wodę, owoc i książeczkę edukacyjną. Wszyscy byliśmy bardzo zadowoleni z naszej ekspedycji, zwłaszcza, że zostaliśmy zaproszeni na kolejną wyprawę.